Skip to main content

Doubling the Swan Recipe: The Transformation of the Royal Shakespeare Theatre

O'Connor, Marion F (2012) Doubling the Swan Recipe: The Transformation of the Royal Shakespeare Theatre. Shakespeare Studies, 40 . pp. 184-205. ISSN 0582-9399. (The full text of this publication is not currently available from this repository. You may be able to access a copy if URLs are provided)

The full text of this publication is not currently available from this repository. You may be able to access a copy if URLs are provided. (Contact us about this Publication)

Abstract

Seating in the dress circle and gallery curved around the auditorium wall, following its "U" shape; but at ground level, in the stall seats and the pit benches behind them, theatergoers sat in straight lines parallel to the stage, from which the front row of the stalls was separated by a shallow orchestra pit.3 At 26 feet wide by 27.5 feet high, the proscenium opening was nearly square, but its height was reduced by a third and its decoration simplified in 1913 when the dress circle was also modified. Costumes and scenery perished in storage under the stage; but books and paintings were rescued from the library and art gallery, which, physically separate from the theater, remained standing. Since 1919 the theater had had its own resident company, engaged to play festival seasons in the spring and summer of every year and led by Walter Bridges-Adams.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature > PE English
Divisions: Faculties > Humanities > School of English
Depositing User: Stewart Brownrigg
Date Deposited: 07 Mar 2014 00:05 UTC
Last Modified: 29 May 2019 12:26 UTC
Resource URI: https://kar.kent.ac.uk/id/eprint/40564 (The current URI for this page, for reference purposes)
  • Depositors only (login required):